E mërkurë, 29 Qershor, 2022
spot_img

Serbia reagon pas dënimit të Stanishiqit: Serbët po dënohen sipas përkatësisë

- Advertisment -spot_img

E ashtuquajtura Zyre për Kosovën dhe Metohinë ka reaguar pas dënimit të Goran Stanishiq me 20 vjet burg për vrasjen e 13 civilëve në Lipjan.

Gjyqësori i Prishtinës ka vazhduar praktikën e shqiptimit të dënimeve drakoniane për serbët pa dëshmi të pakundërshtueshme dhe të paqarta ose deklarata të dëshmuara, duke treguar se ata po gjykohen në bazë të përkatësisë etnike dhe jo në bazë të ligjit dhe drejtësisë.

Zyra e Qeverisë Serbe për Kosovën dhe Metohinë

Lexo edhe: Zbulohet biznesi i drogës që fshihet pas pastruesve të xhamave në semafor

Sipas deklaratës, Gjykata Themelore e Prishtinës e dënoi Stanishiqin pa prova të forta dhe të qarta dhe në bazë të deklaratave kontradiktore të dëshmitarëve, për krimet e supozuara të luftës në fshatrat Sllovi dhe Tërbovc pranë Lipjanit, në prill 1999.

Vendimi i sotëm i gjykatës shkelte të drejtat e shumta procedurale të Stanisiç për shkak të faktit se ai ishte dënuar me 20 vjet burg, gjë që nuk ekzistonte as në Kodin Penal në kohën e krimit. Që tregon veçanërisht trajtimin e pabarabartë që Stanisic mori gjatë gjykimit është fakti se asnjë nga fqinjët dhe miqtë e viktimave nuk e identifikuan atë si autor pas krimit, por që ata ndryshuan deklaratat e tyre 20 vjet më vonë. Në të njëjtën kohë, gjykata refuzoi të ballafaqohej me dëshmitarët me dëshmitë e tyre të mëparshme dhe kontradiktore deklaratat e dhëna në 1999, 2000, 2005 dhe 2006. vite në të cilat Stanisic nuk përmendet fare.

Avokati, siç thuhet më tej, do të paraqesë ankesë në Gjykatën e Apelit të Institucioneve të Përkohshme të Vetëqeverisjes kundër këtij vendimi të shkallës së parë.

Edhe një herë, është treguar se serbët nuk mund të mbështeten në të drejtën për një gjykim të drejtë, sepse vetëm shqiptarët janë gjykuar në dhomat e gjykatave që kur misioni EULEX përfundoi mandatin e tij ekzekutiv në gjyqësorin në Kosovë dhe Metohi. Në këtë drejtim, të gjithë serbët të arrestuar me akuzat për Krimet e pretenduara të luftës kundër Abancit gjatë konfliktit të vitit 1999 dënohen rregullisht si fajtorë me shumë vite burg, me qëllimin e qartë për të arritur një ekuilibër artificial midis krimeve të të ashtuquajturës UÇK dhe gjykimeve të Hagës kundër Thaçit, Veselji dhe të tjerët të akuzuar për krimet më të rënda të luftës kundër serbëve.

Zyra për Kosovën dhe Metohinë. 

/Observeri/

Artikuj të ngjashëm