E hënë, 16 Maj, 2022
spot_img

Kthesa e LDK-së në rezultatet për kuvende komunale

- Advertisment -spot_img

Lidhja Demokratike e Kosovës (LDK) ka dalë e para për nga numri i votave në zgjedhjet e 17 tetorit për kuvendet komunale në Kosovë.

Kjo parti ka shënuar një rikthim krahasuar me rezultatin në zgjedhjet parlamentare që u mbajtën rreth 8 muaj më parë, më 14 shkurt 2021.

Në zgjedhjet parlamentare të shkurtit, LDK-ja kishte fituar mbi 12 për qind të votave, ndërsa Lëvizja Vetëvendosje kishte fituar mbi 50 për qind të votave.

Sipas të dhënave nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve(KQZ) në lidhje me zgjedhjet për kuvendet komunale, LDK-ja ka dalë e para me mbi 170 mijë vota pasuar nga Lëvizja Vetëvendosje me mbi 168 mijë vota.

E treta, sipas këtyre rezultateve, renditet Partia Demokratike e Kosovës (PDK) me mbi 161 mijë vota, ndërsa Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës(AAK) ishte e katërta për nga numri i votave me mbi 90 mijë sosh.

Pas shpalljes së këtyre rezultateve zgjedhore, partitë dhe individët kanë të drejtë ankese në Panelin Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtesa.

Rikujtojmë se në zgjedhjet lokale të vitit 2017, Lidhja Demokratike kishte dalë partia e parë me mbi 181 mijë vota, ndërsa Partia Demokratike e Kosovës kishte dalë e dyta me mbi 167 mijë vota. Në zgjedhjet e 2017-s, Lëvizja Vetëvendosje kishte marrë më shumë se 119 mijë vota, kurse Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës kishte marrë mbi 100 mijë vota.

Qytetarë e analistë po e vlerësojnë rezultatin e zgjedhjeve komunale të 17 tetorit 2021 si një pikë kthese dhe mësim për të gjitha partitë në lidhje me zgjedhjet lokale dhe ruajtjen e elektoratit.

Mushkolaj: LDK-ja duhet ta shfrytëzojë këtë rezultat

Rezultatet e zgjedhjeve lokale për kuvende komunale duhet të jenë mësim për të paktën dy parti, sipas analistit Imer Mushkolaj.

Natyrisht, që është rezultat shpresëdhënës për LDK-në duke pasur parasysh goditjen e madhe që mori në zgjedhjet nacionale

thotë ai.

Ai thotë megjithatë se“njerëzit nuk votojnë në zgjedhjet lokale domosdoshmërisht me logjikën si kanë votuar në zgjedhjet nacionale”.

Sipas Mushkolajt, këtë rezultat “LDK-ja do të duhej ta shfrytëzonte ose do të duhej t’i shërbente si njëfarë shtytjeje për rikthim me rezultat më të mirë në zgjedhje nacionale”.

Ish-kryetari i LDK-së, Isa Mustafa kishte ofruar dorëheqjen e tij pas rezultatit të dobët të LDK-së në zgjedhjet parlamentare të 14 shkurtit.

Udhëheqësinë e LDK-së më 14 mars të vitit 2021 e mori Lumir Abdixhiku.

Artikuj të ngjashëm