E premte, 7 Tetor, 2022
spot_img

Italia bëhet shteti i parë evropian që detyron punëtorët të vaksinohen

- Advertisment -spot_img

Të gjithë punëtorëve në Itali në sektorin publik dhe privat do t’u kërkohet të kenë një leje jeshile shëndetësore që dëshmon se një person është vaksinuar me të paktën një dozë të coronavirusit, është shëruar kohët e fundit ose është negativ, tha Ministrja e Çështjeve Rajonale, Mariastella Gelmini.

Italia kështu mund të bëhet vendi i parë evropian në të cilin kalimi i COVID-19 do të jetë i detyrueshëm për të gjithë punëtorët.

Italia vendosi të ndërmarrë këtë hap në mënyrë që të detyrojë më shumë njerëz të vaksinohen dhe të shtypin përhapjen e infeksionit.

Lexo edhe: Komisioni Evropian njeh certifikatat shqiptare të vaksinimit

Kalimi, në formë dixhitale ose letre, u krijua fillimisht për të lehtësuar udhëtimin midis anëtarëve të BE-së, por Italia e kërkon këtë leje të gjelbër si një parakusht për hyrjen në muze, palestra dhe restorante të brendshme.

Rreth 73 për qind e 60 milionë banorëve morën të paktën një dozë dhe 65 për qind u vaksinuan plotësisht. Takimi i nesërm mund të jetë shumë i tensionuar dhe mbetet për t’u parë nëse qeveria do të shkojë aq larg sa është paralajmëruar nga Gelmini, një ministër nga partia konservatore e Silvio Berlusconit, Forza Italia.Kundërshtarët e kartës së gjelbër pohojnë se ky dokument, si i detyrueshëm, shkel liritë e qytetarëve dhe dëshiron fuqimisht të prezantojë vaksinimin e detyruar.

Disa vende evropiane përdorin certifikatën e shëndetit për aktivitetet rekreative dhe udhëtimet, por asnjëra nuk e ka deklaruar atë të detyrueshme për të gjithë punëtorët në sektorin publik ose privat.

/Observeri/

Artikuj të ngjashëm