E martë, 27 Shtator, 2022
spot_img

Gjukanovic në SHBA alarmon ndërkombëtarët për destabilizimin e Ballkanit nga Vucic

- Advertisment -spot_img

Presidenti i Malit të Zi vlerësoi sot në Nju Jork se ka gjithnjë e më shumë probleme në Ballkanin Perëndimor, kështu që, siç tha ai, nuk duhet të theksohet në radhë të parë çështja e ritmit të zgjerimit të BE-së, por çështja e stabilitetit të rrezikuar në Ballkan.

Kjo na çon në atë që kemi përsëritur në të gjitha vitet e mëparshme, veçanërisht nga Podgorica, dhe kjo është se duhet të tërhiqet një shenjë barazie midis stabilitetit të Ballkanit dhe integrimit.

Gjukanoviq gazetarëve në fund të vizitës së tij në Nju Jork, ku mori pjesë në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara.

Sipas tij, BE -ja është lokomotiva e kontinentit evropian dhe Ballkani Perëndimor është pjesë e kontinentit evropian, prandaj nuk mund të largohet nga ato probleme dhe t’i trajtojë ato si probleme ballkanike, raporton RTCG.

Lexo edhe: Përfundon takimi i Kurtit me opozitën/ DETAJE

BE -ja duhet t’i shikojë problemet dhe paralajmërimet e Ballkanit që vijnë çdo vit nga adresa të ndryshme, përfshirë adresën tonë malazeze. Nuk jam i kënaqur me intensitetin e vëmendjes së kushtuar atyre paralajmërimeve në vitet e kaluara, kështu që sot ne kemi një problem edhe më serioz.

Është e qartë, tha ai, se nuk ka mjaft mekanizma të besueshëm vetë-rregullues në Ballkan “që do ta forcojnë stabilitetin tonë pa të cilin nuk ka prosperitet”.

Pra, ne duhet ta forcojmë stabilitetin tonë pikërisht përmes integrimit. Në asnjë mënyrë nuk dua të them se ne duhet t’i zhvendosim problemet tona në BE, jo, unë jam i bindur se ne duhet të bëhemi anëtar kur i plotësojmë kushtet, por ne duhet së pari të forcojmë stabilitetin, të mbrojmë Ballkanin Perëndimor nga depërtimi dhe interesat gjeopolitike që kundërshtojnë interesat evropiane. Evropa duhet ta pranojë këtë si përgjegjësi të saj.

Gjukanoviq

I pyetur nëse rajoni i Ballkanit Perëndimor është lënë mënjanë, për t’u marrë vetë me sfidat, presidenti i Malit të Zi u përgjigj “se është shumë korrekte të thuhet se kemi humbur kohën më të mirë për integrimin evropian”.

I pyetur nëse u morën mesazhet për destabilizimin e Ballkanit, presidenti i Malit të Zi u përgjigj se sot “ne patjetër mund të jemi të sigurt se problemet tona nuk janë sekret”.

Shpresojmë se ndoshta tani, në prag të Samitit të ardhshëm BE-Ballkani Perëndimor në Lubjanë më 6 tetor, ne kemi tërhequr vëmendjen ndaj problemeve që po dalin jashtë kontrollit, probleme që po bëhen më të ndërlikuara dhe kërcënuese jo vetëm për stabilitetin ballkanik por edhe evropian.

Të mërkurën, presidenti i Malit të Zi, Mila Gjukanoviq e goditi indirekt presidentin e Serbisë, Aleksandar Vuçiq, duke thënë se reflektime të forta të “trazirave politike globale” po ndihen në rajon dhe se këto shqetësime kanë çuar në rizgjimin, siç tha ai, të disa ideve politike prapambetëse.

Në fillim të kësaj jave, po nga Nju Jorku, edhe presidenti i Kroacisë, Zoran Milanoviq e goditi kreun e Serbisë. Ai theksoi se për Serbinë pengesa më e madhe në rrugën e anëtarësimit është presidenti Aleksandar Vuçiq, për të cilin tha se “është një nga nxitësit më të shquar të luftës në vitet ’90”, transmeton Gazeta Express.

Negociatat për pranimin e Serbisë në BE filluan në vitin 2014, ndërsa deri më tani ajo ka hapur 18 kapituj dhe ka mbyllur përkohësisht dy. Milanoviq shprehu bindjen e tij se Serbia “nuk ka qëllim të fortë” për t’u anëtarësuar në BE, ndërsa Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria tha se “po punojnë shumë dhe po luftojnë”.

/Observeri/

Artikuj të ngjashëm