E diel, 25 Shtator, 2022
spot_img

Mbi 5 milion vdekje të regjistruara nga COVID-19 në të gjithë botën

- Advertisment -spot_img

Vdekjet në mbarë botën të lidhura me COVID-19 tejkaluan numrin 5 milionë të premten, sipas një raporti të Reuters, me njerëz të pavaksinuar veçanërisht të ekspozuar ndaj llojit virulent Delta.

Sipas mediumit në fjalë, varianti ka ekspozuar pabarazitë e mëdha në normat e vaksinimit midis kombeve të pasura dhe të varfra, dhe rezultatin e hezitimit të vaksinave në disa kombe perëndimore.

Më shumë se gjysma e të gjitha vdekjeve globale të raportuara në një mesatare shtatë ditore ishin në Shtetet e Bashkuara, Rusi, Brazil, Meksikë dhe Indi.

Ndërsa u desh pak më shumë se një vit që numri i vdekjeve nga COVID-19 të arrinte 2.5 milionë, kurse 2.5 milion vdekjet e ardhshme u regjistruan në pak më pak se tetë muaj, sipas një analize të Reuters.

Mesatarisht 8,000 vdekje u raportuan çdo ditë në të gjithë botën gjatë javës së fundit, ose rreth pesë vdekje çdo minutë. Sidoqoftë, niveli global i vdekjeve është ngadalësuar javët e fundit.

Ditët e fundit ka pasur një përqendrim në rritje për marrjen e vaksinave në vendet më të varfra, ku shumë njerëz ende nuk kanë marrë dozën e parë, edhe pse homologët e tyre më të pasur kanë filluar të japin injeksione përforcuese.

Më shumë se gjysma e botës ende nuk ka marrë të paktën një dozë të një vaksine COVID-19, sipas Our World in Data.

Organizata Botërore e Shëndetit këtë javë tha se programi i saj i shpërndarjes COVAX, për herë të parë, do të shpërndajë vaksina vetëm në vendet me nivelet më të ulëta të mbulimit.

Artikuj të ngjashëm