E martë, 29 Nëntor, 2022
spot_img

Bislimi prezanton pikat kryesore të draftit final, thotë se marrëveshja ka mbetur të pranohet edhe nga pala serbe

- Advertisment -spot_img

Zëvendëskryeministri i Kosovës, Besnik Bislimi, ka thënë se është arritur një marrëveshje në parim mes palëve për situatën sa i përket targave.

Bislimi ka bërë të ditur se gjatë takimit, Kosova është treguar e gatshëm që të mbështes përpjekjet e përfaqësuesit të BE-së për dialogun mes Kosovës dhe Serbisë, Miroslav Lajçak, drejt gjetjes së një zgjidhjeje të pranueshme.

Sipas tij, pas përfarimeve të vazhdueshme, në takim është arritur tek një draft final me të cilin pala kosovare është dakorduar, ndwrsa ka thwnw se kjo marrëveshje ka mbetur të pranohet edhe nga pala serbe e cila ka vërejtje në mënyrën e trajtimit të veturave me KM.

Pikat kryesore të këtij drafti final janë sa vijon:

Zëvendëskryeministri i Kosovës, Besnik Bislimi, në një postim në Facebook, ka treguar për draftin final me të cilin është dakorduar pala kosovare, por se pritet edhe dakordimi i palës serbe, që ende nuk po pranon çështjen sa i përket trajtimit të veturave me KM.

Ai ka thënë se shpreson që pala serbe të bindet për tekstin e marrëveshjes pa asnjë ndryshim.

Bislimi ka thënë se sipas draftit final të dakorduar, KFOR-i më 2 tetor do të vendoset në vendkalimet në Jarinjë e Bërnjak dhe atje do të qëndrojë për dy javë së paku e mund të largohet në rast se qetësohet tërësisht situata.

“Ne jemi treguar të gatshëm që të mbështesim përpjekjet e përfaqësuesit të BE-së për dialogun mes Kosovës dhe Serbisë, zotit Lajçak drejt gjetjes së një zgjidhje të pranueshme dhe pas përafrimeve të vazhdueshme kemi arritur tek një draft final me të cilin pala kosovare jemi dakorduar. Pikat kryesore të këtij drafti final janë sa vijon:

1. Të shtunën me datën 2 tetor, forcat e KFOR do të vendosen në vendkalimet kufitare Jarinjë dhe Bërnjak dhe disa orë pas vendosjes së tyre, do të fillohet me largimin e barrikadave dhe njëkohësisht edhe me zhvendosjen e njësisë speciale të policisë së Kosovës. Njësitë e KFOR do të qëndrojnë në vendkalimet kufitare afërsisht dy javë dhe mund të largohen nga vendkalimet pastaj në rast të qetësimit komplet të situatës.

2. Me datën 4 tetor, në ora 08 të mëngjesit do të filloj zbatimi i përkohshëm i sistemit të afisheve me të cilat si Kosova ashtu edhe Serbia do të mbulojnë elementet shtetërore të targave të njëra tjetrës. Rrjedhimisht nga dita e hënë parashihet që asnjë qytetarë i Kosovës dhe Serbisë nuk do ketë më nevojë të vendosë tabela të përkohshme gjatë kalimit në territorin e shtetit tjetër.

3. Do të krijohet një grup punues me objektiv gjetjen e zgjidhjes përfundimtare rreth targave, bazuar në standardet dhe praktikat e BE-së. Ky grup do ketë 6 muaj kohë për të mundësuar kalimin në zgjidhjen e përhershme, me çka edhe kufizohet afati i zbatimit të sistemit me afishe.

Për momentin, kjo marrëveshje ka mbetur të pranohet edhe nga pala serbe e cila ka vërejtje në mënyrën e trajtimit të veturave me KM, për të cilat ka besuar apo kërkuar se do duhej trajtim i privilegjuar. Ne shpresojmë që delegacioni i Serbisë do të bindet për tekstin e marrëveshjes pa asnjë ndryshim të mëtejmë dhe në momentin e dakordimit, mund të themi se kemi një marrëveshje valide”, ka shkruar Bislimi në Facebook.

Artikuj të ngjashëm