E premte, 20 Maj, 2022
spot_img

BE ndan 14.2 miliardë euro për disa shtete përfshirë edhe Kosovën

- Advertisment -spot_img

Parlamenti Europian ka miratuar Rregulloren për Themelimin e IPA-së III nga e cila vendet e Ballkanit Perëndimor dhe Turqia do të kenë në dispozicion 14,2 miliardë si ndihmë për reformat që duhet të bëjnë këto vende për tu përgatitur për të hyrë në Bashkimin Europian.

Këto fonde do të mbështesin implementimin e reformave në Kosovë, Shqipëri, Bosnje dhe Hercegovinë, Mal të Zi, Serbi, Maqedoni të Veriut dhe Turqi për periudhën 2021-2027.

Qëllimi kryesor i IPA III është që të ndihmojë këto vende në miratimin dhe zbatimin e reformave politike, institucionale, juridike, administrative, sociale dhe ekonomike të kërkuara për të qenë në përputhje me vlerat e Unionit dhe për t’u përshtatur në mënyrë progresive me rregullat, standardet dhe politikat e BE-së.

BE

Po ashtu, Parlamenti Europian ka thënë se ky fond mund të ndryshojë apo të suspendohet nëse ska respekt mbi vlerat “fundamentale” të demokracisë, të drejtave të njeriut dhe sundimi i ligjit.

Si rezultat, pranimi i këtyre fondeve nga IPA do të bëhet i kushtëzueshëm ndaj një vendi që si respekton këto vlera.

BE

/observeri/

Lexo edhe: Sot Kryeministri Kurti takohet me Kryeministrin Zoran Zaev

Artikuj të ngjashëm